Krite Koar: 70-jarig jubileum

LET OP! Onderstaand bericht is vanuit de oude website gemigreerd. De weergave kan hierdoor niet optimaal zijn en foto’s kunnen ontbreken in onderstaand artikel.

Op zondagmiddag, de 27ste van april, heb ik in Balk het concert ter ere van het 70 jarig jubileum van het Krite Koar mogen bijwonen. Met een flink gevuld muzikaal programma begonnen ze vol enthousiasme met o.a. Gasterlân, even later uitgelegd als een muziekstuk speciaal voor het Krite Koar geschreven. Na de intro nam de voorzitter het woord die ons even kort meenam in de tijd: 70 jaar geleden was het 1944, de Tweede Wereldoorlog was nog in volle gang. Ondanks de periode staken een paar mensen de koppen bij elkaar en werd er een koor opgericht met een dirigent die was ondergedoken. Eén van de oprichters heeft 54 jaar bij het koor gezeten en was als erelid zelfs aanwezig bij dit jubileumconcert. En hier stond dan een groot koor voor ons, die ons wel even zouden laten zien dat zij nog bruisten van energie (en dat is gelukt!).

Het programma was bijzonder gevarieerd opgesteld met arrangementen zowel voor het koor (onder begeleiding van piano/saxofoon of a capella), de pianist (Mariette Hornsveld) als voor de saxofonist (Edith Bakker). Hierdoor was het een fris programma met veel variatie. De dirigent en solisten gaven zo nu en dan een toelichting over de muziek die ten beste werd gegeven, van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw, van een eigen arrangement geschreven door de dirigent (Feike van Tuinen) tot een Sonate van Bach. O.a. het Aria van Eugène Bozza werd prachtig gespeeld, onder luid applaus van het publiek. En alsof dat nog niet genoeg is werden daarna ook Agnus Dei (Hans Leo Hassler) en Ave Maria (Jacob Arcadelt) uitgevoerd. Richting de tweede helft veranderde het programma wat van thema en werd er wat meer ruimte gemaakt voor een grap zo hier en daar, voorzien van muziek die wat meer vroegen om een bruisend koor. Het Sweet and low van Joseph Barnby (over een zeeman die onderweg is naar huis en zijn pasgeboren baby hoort) was erg mooi uitgevoerd en gaf mij, als kersverse vader, een warm gevoel van binnen.

In verband met de verjaardag van onze koning, Willem Alexander, werd de dag na een toegift afgesloten met het eerste couplet van ons volkslied, waarna iedereen informeel kon toasten op nog veel meer jaren van muziek en vriendschap! Krite Koar: bedankt dat ik aanwezig mocht zijn!

Arjan Peters, algemeen bestuurslid