Mingd Koar Deinum: jubileumconcert 75 jaar

LET OP! Onderstaand bericht is vanuit de oude website gemigreerd. De weergave kan hierdoor niet optimaal zijn en foto’s kunnen ontbreken in onderstaand artikel.

Dit jaar bestaat het Mingd Koar Deinum (e.o.) 75 jaar. Tevens is Ulbe Tjallingii in 2014 10 jaar dirigent van het koor. Reden genoeg om een feestconcert in te studeren. Het concert wordt op twee plaatsen gegeven: in de St. Martinuskerk te Wirdum en in de St. Janskerk te Deinum. Voor dit laatste concert is het bondsbestuur uitgenodigd. Graag maken we gebruik van deze uitnodiging. De secretaris van de bond, de heer Dijkstra, zet af naar Deinum om het concert bij te wonen namens alle zangersvrienden van/in de BvZiF. Allereerst onze welgemeende felicitaties aan het jubilerende koor en de dirigent Tjallingii en onze hartelijke dank voor de uitnodiging.

Het koor “pakt goed uit”: koor, solisten, organist, oud leden en gastzangers zorgen ervoor dat er een concert wordt gegeven dat staat als een huis. Wat heb ik een mooie avond meegemaakt! Het koor heeft 4 werken ingestudeerd en niet de gemakkelijkste. De muzikale leiding is in handen van Ulbe Tjallingii, dirigent en pianist.
Er wordt begonnen met het “Ave Verum Corpus” van W.A. Mozart. Het stuk is voor de volle kerk erg bekend en de goede sfeer is direct gezet. Prachtig uitgevoerd. Ook het : “Verleih’ uns Frieden gnädich” van Felix Mendelssohn-Bartoldy wordt goed uitgevoerd. Dan is de beurt aan de soliste, sopraan Anneke Okkerse. De twee nummers van Mendelssohn-Bartholdy en Fauré worden op voortreffelijke wijze voor het voetlicht gebracht.
Over het “Cantique de Jean Racine opus 11” van Gabriel Fauré kan ik kort zijn: met veel gevoel en beleving uitgevoerd. Het past prima in de sfeer van de avond.
En dan, zo heb ik het beleefd, het hoogtepunt van de avond: het “Requiem opus 48” van Fauré. Over dit stuk zegt Fauré: “Ik heb het nergens voor gecomponeerd…gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!” En zo voert het koor met de solisten het stuk ook uit: het plezier straalt er van af. Maar wat zal dit stuk voor het betrekkelijk kleine koor een zweetdruppels hebben gekost om het zover te krijgen…. Koor en solisten (sopraan Anneke Okkerse en barriton Doeke Visser) kregen een warm applaus aan het eind: een sublieme uitvoering van dit m.i. niet gemakkelijke stuk.
Ook wil ik de begeleiding van organist Sebastiaan Schippers niet onvermeld laten. Hij voert het koor naar grote hoogte.
Al met al: zoals gezegd: een prachtige avond. Waar een klein koor niet groot in kan zijn!
Ik wens het koor voor de toekomst veel zangplezier en succes toe. Jammer dat we jullie op het eerstvolgende concours in april niet kunnen begroeten en nogmaals hartelijk dank voor deze prachtige avond.

Gauke Dijkstra