25-jarig jubileumconcert Jagerskoor Prins Hendrik

LET OP! Onderstaand bericht is vanuit de oude website gemigreerd. De weergave kan hierdoor niet optimaal zijn en foto’s kunnen ontbreken in onderstaand artikel.

Jagerskoor “Prins Hendrik” Haulerwijk vier het 25 jarig bestaan met groots concert.

In 1991 werd het jagerskoor prins Hendrik Haulerwijk opgericht in Oudeschouw bij Akkrum. Het koor is het enigste jagerskoor van Nederland en heeft leden uit de drie noordelijke provincies: Friesland, Drenthe en Groningen. Tijd voor een feestje. Op vrijdag 7 oktober is het jubileum op grootse wijze gevierd met een jubileumconcert. Ook het bestuur van de Bond van Zangkoren in Friesland was voor het concert uitgenodigd. Derhalve gingen bondsbestuurders Albertje van Wattum en Gauke Dijkstra richting Veenhuizen, waar het concert werd gegeven in de Grote Kerk. Dit is een voormalig katholieke kerk met prachtige plafondschilderingen, gemaakt door een voormalig gedetineerde heb ik me laten vertellen.

De dirigent van het jagerskoor, de heer Albert Spa, was ernstig ziek. Gelukkig heeft vervanger Feike van Tuinen de laatste twee repetities nog mee kunnen doen. Hij voerde het koor naar grote hoogte. Bewondering voor deze dirigent die dit klaar kon spelen, maar de basis was natuurlijk al gelegd door de heer Spa.

Voor de pauze bracht het koor specifieke muziek die past bij een jagerskoor: “De Jachtdag”, “Jägersmorgenlied” ed. Na de pauze bracht het koor een meer romantisch programma. Zonder de andere stemmen van het koor tekort te willen doen, kreeg ik “kippenvel” van de prachtige hoge tenoren in verschillende nummers. Genieten!!

Het koor pakte goed uit: ook hun Duitse vrienden van de Jagdhornbläser Laar/Emlichheim waren uitgenodigd en vulden een gedeelte van de avond. Bijzonder wat je (met voor mij voor het oog) met een eenvoudig instrument (zonder ventielen) kan presenteren. Prima passend bij natuurlijk het Jagerskoor. Al met al verhoogden deze muzikanten de goede sfeer van de avond.

En dan het Landloperskoor uit Veenhuizen. Ik had er nog niet eerder mee kennis gemaakt. Dat werd dus hoog tijd. Zij brachten een uniek repertoire, vertellend en zingend over de geschiedenis van Veenhuizen. Op bekende melodieën zijn teksten gemaakt op verschillende gebeurtenissen in Veenhuizen, zoals de trekschuit van Tobi (de melodie voor mij een topper natuurlijk als fan van sc Cambuur Leeuwarden: we hewwe in woonskip) en Goodnight Ireen die tot groot verdriet van haar man niks anders deed dan shoppen en hij hierdoor aan het bedelen ging. Een lied uit 1933 over de veensoldaten.
Het gezamenlijke nummer aan het einde van de avond door de beide koren “Es ist Feierabend” was natuurlijk een hoogtepunt. Dat dit nummer na alle bedankjes en bloemen ed. nog als toegift werd gegeven was natuurlijk zeer toepasselijk. De avond “war ein grosses Feier”

Al met al een prachtige avond die voorbij was voor we er erg in hadden. Jagerskoor “Prins Hendrik”,de man van prinses Wilhelmina en een verwoed jager, ( bestuur, leden en dirigenten) hartelijk bedankt voor deze prachtige avond. We wensen jullie veel succes voor de toekomst en wie weet, kunnen we tijdens het concours in april 2017 genieten van jullie prachtige koorzang. En de heer Spa: veel sterkte en alle goeds voor de toekomst.

mede namens Albertje van Wattum, Gauke Dijkstra

 

 

Foto: Lenus van der Broek