10 jaar Sjongersnocht Bantega

Afgelopen zaterdag vierde het betrekkelijk kleine dorpje Bantega feest. En niet alleen de zilveren medaille van Sjinkie Knegt, inwoner van Bantega, op de Olympische spelen werd gevierd, maar ook het plaatselijk zangkoor “Sjongersnocht” vierde het tien jarig jubileum met een prachtig concert. ’s Middag waren de festiviteiten al begonnen met een samenzijn voor bestuur, leden, oud-leden, dirigent en andere genodigden. Volgens ingewijden een genoeglijke bijeenkomst. En dan ’s avonds: het concert.

Hiervoor was het bestuur van de BvZiF uitgenodigd en we maakten maar wat graag gebruik van de uitnodiging: bondsbestuurders Albertje van Wattum en Gauke Dijkstra togen naar het “verre” Bantega. Alles vond plaats in het Sociaal Cultureel Centrum De Pomp. Wat een prachtige  accommodatie voor het dorp: hier kan gevoel “mienskip” goed tot bloei komen.

Het thema van deze avond was tijd: een terugblik met nummers uit de afgelopen tien jaar en ook een blik in de toekomst: een aantal nieuw ingestudeerde nummers. Op humoristische wijze werd het ontstaan naar voren gebracht: een aantal mannen uit het dorp vond dat ze zelf middagen en avonden wel konden vullen en geen een dure artiesten van buiten hoefden te halen en zo ontstond Mannenkoor Bantega. Prachtig om te zien en te horen hoe de ontwikkeling gestalte kreeg. Hieruit ontstond uiteindelijk het gemengde koor Sjongersnocht. Momenteel met ongeveer 22 leden die flink aan de weg timmeren (ja, elke maand wel een optreden) Inmiddels is dirigent Christiaan Visser al jaren de dirigent, de stuwende kracht achter het koor samen met een actief en enthousiast bestuur. Ook de vaste begeleiding was vanavond weer aanwezig: Hans Hanse (electronische piano en vaste arrangeur van het koor) en Arianne Vincente (saxofoon)

Een mengeling van Fries-, Nederlands-, Engelstalige en Shantynummers werd op enthousiaste wijze naar voren gebracht: wat straalt dit koor een plezier uit. Prachtige luisterliedjes werden gezongen: Hallelujah, De Rose, Stand by me, Blowin’in the wind.           In Nije dei en Fries om Utens waren hoogtepunten.

De staande ovatie van het talrijke publiek na de uitvoering van Hit the road Jack met het duo Grytz en Grize was meer dan verdiend. We kwamen prima aan onze trekken tijdens dit jubileumconcert: genieten van prachtige koorzang, veel enthousiasme, een prima organisatie, een prima ontvangst.

Lieve zangersvrienden van Sjongersnocht: bedankt voor de uitnodiging. Veel succes de komende tijd, maar vooral: houd het uitgestraalde plezier erin. We zien er naar uit jullie in 2019 weer te kunnen begroeten op ons concours.

Mede namens Albertje van Wattum,  Gauke Dijkstra.