Krantenbericht Sjongersnocht Bantega

In de gemeente beginnen veel (pop)koren weer met zingen. Maar vanwege de coronaregels, houden sommige koren de muziekmappen dicht. Onder andere door gebrek aan geschikte oefenruimte en de gevorderde leeftijd van de leden. Sjongersnocht uit Bantega en That’s It uit Joure blijken positieve uitzonderingen.

Voor de coronacrisis telt het koor in Bantega 30 leden; die zijn allemaal gebleven. „We hebben net zelfs een nieuwe aanmelding gekregen”, vertelt Henny van der Bijl, bestuurslid van Sjongersnocht. Wat het geheim van hun koor is? „We zijn een heel gevarieerde club, jong tot oud zingt mee én we hebben een uitgebreid repertoire”, zegt zij.

Dat wil niet zeggen dat de leden, na anderhalf jaar zonder zingen, weer direct de hoogste noot aan slaan. „Er moet nog heel wat gebeuren”, zegt Van der Bijl lachend. „In het begin van de coronacrisis doe je nog wel wat, maar des te langer het duurt, hoe meer het oefenen afzwakt. De stemmen moeten echt opgepoetst worden!”

Dubbele nieuwe start
Popkoor That’s It! uit Joure is deze week weer gestart. „Een dubbele nieuwe start”, verduidelijkt Dineke de Jong van het koor. „We hebben ook een nieuwe dirigent. Sjoerd Hiemstra heeft het dirigeerstokje overgedragen aan Jorick Feenstra.” Het was niet makkelijk om dirigent te vinden, vertelt zij. „Je krijgt wel gelijk ‘vijftig froulju’ voor je.”

De Jong: „We zijn een hele hechte groep. Iedereen miste het zingen verschrikkelijk.” De vijftig leden van het koor bleven That’s It! trouw. „We hebben geen opzegging gehad”, zegt ze trots.

De ploeg moest wel op zoek naar nieuwe oefenruimte. „We zongen altijd in verzorgingstehuis Theresiahuis in Joure. Maar vanwege de kwetsbare bewoners en de kleine zaal kon dat niet meer. Daarom zitten we nu in ‘t Haske”, vertelt ze.

That’s It! heeft veel zin in het nieuwe seizoen. „En we zijn nog heel wat van plan”, vertelt De Jong geheimzinnig, „bijvoorbeeld samenwerking met andere koren opzoeken.”

Vergrijzing
Niet alle (pop)koren hebben de organisatie zo goed op de rit als That’s It en Sjongersnocht. „Sommige Friese koren hebben het lastig”, vertelt Lute van der Bijl, bestuurslid van de Friese Bond van Zangkoren en voorzitter van Sjongersnocht. „Vooral koren in kleine kernen en waar weinig nieuwe – jongere – leden komen, hebben moeite om weer op te starten.”

De vergrijzing van koren is een van de speerpunten van de bond, legt Van der Bijl uit. „We willen de jeugd weer aan het zingen krijgen. Dat de oudere mensen er zijn is fantastisch, maar er moet wel aanwas zijn van onderaf.”

Van der bijl wil jongeren graag enthousiast maken voor het ‘koorleven’. Het zingen is hartstikke leuk, een echte teamprestatie, vertelt hij. „Als voetbalteam wil je samen een doelpunt maken en als koor wil je samen een mooi geluid neerzetten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *