Petite Messe Solennelle – Rossini

Datum/Tijd
Data - 18/11/2018
15:00 - 17:00

Locatie
St. Martinuskerk

Categorieën


Capella Sneek eert 150e sterfjaar van Rossini met de Petite Messe Solennelle

Het is dit jaar het 150e sterfjaar van Gioacchino Rossini (1792-1868), bij uitstek een goede gelegenheid om een van zijn bekendste werken voor koor en ook nog eens zijn laatst gecomponeerde werk uit te voeren: de Petite Messe Solennelle. In Rossini’s eigen tijd was hij al een immens populaire componist, voornamelijk bekend van zijn grappige en virtuoze opera’s. Nu veroorzaakte hij laat in zijn leven (1863) veel opwinding door met deze mis tevoorschijn te komen. Niet alleen had hij in de jaren daarvoor heel weinig meer gecomponeerd, ook het genre en de bezetting waren een totale verrassing. Het moest worden uitgevoerd door een twaalfkoppig koor, vier solisten, twee piano’s en harmonium!

Die aparte klankkleur en de door Rossini gebezigde eigenlijk vrij wereldse schrijfstijl, die totaal niets gemeen had met oudere liturgische muziek, maakte het stuk vanaf het begin geliefd bij een groot publiek. Rossini zelf noemde zijn Petite Messe Solennelle spottend een ‘ouderdomszonde’, maar wij weten beter: het is niet voor niets al ruim 150 jaar het lievelingswerk van talloze koorliefhebbers.

Capella Sneek heeft, naast het zelf een zo hoog mogelijk niveau bereiken, een prachtig solistenkwartet voor u uitgezocht: Sippie Broersma sopraan, Sophia Patsi alt, Maarten Romkes tenor en Bram Trouwborst bas. Het geheel wordt begeleid door Carmen Keijser op piano en Carl Visser op harmonium en staat onder leiding van Gerard van Beijeren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *